Over de stichting
Wie zijn wij?
Sinds 1996 volgen de meeste van ons als leerling jiu jitsu binnen de voormalige gemeente Niedorp.
In augustus 2001 zijn we als vrijwilliger begonnen met het geven van jiu jitsu lessen of het assisteren hierbij. Na 13 jaar hebben we onze eigen Stichting Budo Yujo opgericht en verzorgen we onze eigen lessen. ‘Budo’ is de verzamelnaam voor japanse zelfverdedigingssporten en 'Yujo' is Japans voor 'vriendschap'. Het is de basis waarop de school is ontstaan en we hopen ook de basis voor vele nieuwe vriendschappen te worden.
Wat doen wij?:
Wij verzorgen jiu jitsu lessen aan leerlingen vanaf ongeveer 6 jaar.
Er is voor ons geen bovengrens aan de leeftijd.
Plezier in de sport staat bij ons voorop. Je leert het beste wanneer je er lol in hebt.
Wat is Jiu Jitsu?:
Jiu Jitsu kan vertaald worden als 'zachte kunst'.Het is een zelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen. Omdat jiu jitsu zich niet beperkt tot een bepaalde stijl, kan iedere techniek die efficiënt is gebruikt worden. De jiu jitsuka zal die technieken proberen te gebruiken die de tegenstander juist niet of minder goed beheerst.
Als een jiu jitsuka een karateka als tegenstander heeft, kan het zijn dat judotechnieken zoals wurgtechnieken en worsteltechnieken effectiever zijn. Tegenover een judoka kunnen karatetechnieken zoals trappen geschikter zijn.
In het algemeen geldt: bij het trainen van elke vechtsport zal het nooit om een echt gevecht gaan. Ten behoeve van een veilige beoefening worden technieken niet 'full contact' doorgezet en de effecten ervan deels gesimuleerd.
De oorsprong van het jiu jitsu (ook wel yawara genoemd) is gehuld in nevelen. Veel beoefenaars beschouwen het als een zuiver Japanse vechtkunst, maar doorgaans wordt een Chinese oorsprong verondersteld.
De Samoerai leerden destijds jiu jitsu in scholen die elk van elkaar verschilden, zogenaamde ryu. Als een samoerai tijdens een gevecht werd ontwapend kon hij met blote handen verder vechten. Na het eind van het feodale stelsel werden de subsidies voor de scholen stopgezet en waren de meesters genoodzaakt om jiu jitsu te leren aan normale burgers. Later vloog jiu jitsu over naar het Westen.
Uit het jiu jitsu zijn diverse zelfverdedigingsvormen en -sporten voortgekomen, zoals aikido, wat oorspronkelijk Daitoryu aikijiujitsu was, en judo, waarbij de jutsu van jiu jitsu een "do", een "weg" is geworden (ju-jutsu → ju-do).
Waarom Jiu Jitsu?:
Het is een goede training voor lichaam en geest.
Het is goed voor de motorische ontwikkeling.
Het is snel aan te leren.
De begintechnieken zijn al effectief.
Je hoeft niet sterk te zijn om een tegenstander te verslaan.